Veel gestelde vragen sondevoeding thuis


Deze vragen zijn beantwoord door experts uit alle beroepsgroepen. Nieuwe vragen kunnen gesteld worden via contact.

 

Kan er medicatie door de sonde?

Het antwoord op deze vraag kunt u vinden op de site van de Gelderse valei

Hoe regel ik het plaatsen van de neus-maagsonde?

De sonde kan thuis of in het ziekenhuis geplaatst worden. Thuis door een wijkverpleegkundige of gespecialiseerde verpleegkundige. De verpleegkundige of transferverpleegkundige regelt een uitvoeringsverklaring voor het inbrengen en verwisselen van de sonde. Het aanleggen van de sonde kan door een verpleegkundige van thuiszorg of facilitair bedrijf geregeld worden. Als voorbeeld hebben we een uitvoeringsverzoek van Medisch Centrum Alkmaar en van Sorgente

Is er extra natrium en/of vocht nodig bij sondevoeding?

Het antwoord op deze vraag kunt u vinden op de site van de Gelderse valei

Wat moet er gedaan worden bij een verstopte sonde?

Als de sonde zichtbaar verstopt is kan het helpen om de sonde op en rond die plekken zachtjes te kneden. De verstopping kan dan los komen. Dit kunt u optrekken met de spuit en daarna doorspoelen met lauwwarm kraanwater.

• Plaats een 10 ml. spuit direct op de sonde en probeer of je de sonde door kunt spuiten met 10 ml. lauwwarm kraanwater, doe dit met een pompende beweging, herhaal dit een paar maal.

• Als dit allemaal niet lukt: trek 10 ml. natriumbicarbonaat 4,2% op in een spuit en spuit dit door de sonde. Lukt het niet meteen om de sonde open te krijgen, herhaal dit dan een aantal keer.

• Mocht het nog steeds niet lukken met voorgaande tips dan zal er waarschijnlijk een nieuwe sonde ingebracht moeten worden.

• Gebruik geen koolzuurhoudende dranken zoals cola of spa rood voor het doorspuiten van de sonde, dit verergert namelijk de verstopping!

Wat is het refeeding syndroom?

Zie hiervoor het NVOnderwerp refeeding of de site van Zakboek Dietetiek

Wat wordt er bedoeld met een dieetverklaring?

De kosten die het volgen van een dieet met zich meebrengt, kunnen in sommige gevallen via de belasting "dieetkostenaftrek" voor een deel vergoed worden. Hiervoor kan een verklaring/bevestiging van een (huis)arts of diëtist nodig zijn als de belastingdienst hierom vraagt. Deze is te downloaden op de site van de belastingdienst en dient ondertekent te worden door uw (huis)arts of diëtist. Meer informatie vind u op de volgende link.

Hoeveel sondevoeding wordt er maximaal per portie verdragen?

De maximale hoeveelheid per portie is gemiddeld 250 - 300 ml (soms tot 500 ml per keer mogelijk) bij volwassenen. Een sonde in duodenum of jejunum is een contra-indicatie voor het geven van sondevoeding in porties.

Welke stand wordt er maximaal verdragen van de pomp bij sondevoeding?

Bij volwassen patiënten wordt er vaak gekozen voor maximaal 125 ml per uur.

Hoe maak ik een keus voor een bepaalde soort sondevoeding?

Het kiezen van de soort en hoeveelheid sondevoeding is maatwerk. Per patiënt wordt gekeken wat de behoefte is. Diverse factoren spelen hierbij een rol. Voorbeelden hiervan zijn: ziektebeeld, huidige inname, lengte, gewicht etc. De diëtist zal een advies op maat geven.

Mag er gewoon gegeten worden naast de sondevoeding?

Bij een neus-maagsonde en net als bij de andere soorten sondes is er voldoende ruimte in de keel om ‘normale’ voeding te blijven eten, mits dit medisch toegestaan is. Sondevoeding kan naast volledig ook aanvullend worden voorgeschreven.

Wat te doen bij complicaties zoals diarree en misselijkheid?

Het antwoord op deze vraag kunt u vinden op de site van de Gelderse valei.