Inventarisatie voedingsconcepten ziekenhuizen

Er wordt veel geklaagd over “het ziekenhuiseten”. Toch doen ziekenhuizen erg hun best om goede en lekkere maaltijden aan te bieden. Bekende initiatieven zijn “Cater with Care”uit het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en “Food for Care”uit het RadboudUMC in Nijmegen.

In de maanden januari en februari zal de Stuurgroep Ondervoeding de voedingsconcepten van alle Nederlandse ziekenhuizen gaan inventariseren.  De financiële aspecten, management structuren en de balans tussen gebruik van drinkvoeding, sondevoeding en gewone voeding zal in deze analyse expliciet aandacht krijgen. Zo kunnen we een basiskwaliteit van het “ziekenhuiseten” opstellen.

Dr. Barbara van der Meij en dr. Hinke Kruizenga zijn projectleiders van dit project. Eind januari zal er een enquête gestuurd worden naar de facilitaire afdelingen en de afdelingen diëtetiek van alle ziekenhuizen. We rekenen op een respons van 80%.

Naast deze enquête willen we ook graag uitgebreide analyses door middel van interviews uitvoeren bij een aantal ziekenhuizen.  Hiervoor gaan we Ziekenhuis Gelderse Vallei en het RadboudUMC benaderen. Daarnaast zijn we op zoek naar ziekenhuizen die niet helemaal tevreden zijn met hun maaltijdvoorziening systeem en naar ziekenhuizen die het heel goed op orde hebben maar hiermee minder in de spotlights staan.

We zijn zeer geïnteresseerd in de informatie en ervaring die u over dit onderwerp hebt. We ontvangen dit graag op hinkekruizenga@stuurgroepondervoeding.nl.