Ouderen en mantelzorgers gezocht voor groepsgesprek over informatie en website over goede voeding

Voor de meeste gezonde mensen is voldoende eten en drinken vanzelfsprekend. Toch is er een grote groep van met name oudere mensen die door problemen zoals een verminderde eetlust of smaak, kauw- of slikproblemen, ziekte of eenzaamheid moeite hebben om goed te eten en te drinken. Als iemand langere tijd niet goed eet en drinkt, kan dit o.a. leiden tot gewichtsverlies, verminderde spierkracht en een hogere kans op ziekenhuisopname.

Op dit moment werkt de Stuurgroep Ondervoeding daarom samen met ouderenbond Unie KBO, Voedingscentrum, LAEGO (NHG), NVD en V&VN aan het ontwikkelen van informatiemateriaal en een website met praktische tips en adviezen over goede voeding bij ouder worden. Een belangrijk onderdeel van de website zal een korte vragenlijst zijn waarmee getest kan worden of men op dit moment goed eet en drinkt. Door het invullen van de vragenlijst krijgt iemand gericht advies over gezond blijven eten of wat gewijzigd zou kunnen worden om nóg gezonder te eten. Het informatiemateriaal en de website is specifiek bedoeld voor ouderen en mantelzorgers.

Door middel van groepsgesprekken (=focusgroepen) willen we graag  van ouderen en mantelzorgers horen wat de wensen zijn ten aanzien van deze voorlichtingsmaterialen. Wij zouden bijvoorbeeld graag weten hoe lang een test op de website zou moeten zijn, wat de verwachtingen zijn van de website en hoe de adviezen geformuleerd zouden moeten worden. De uitkomsten van de groepsgesprekken worden gebruikt om het gebruiksgemak van het informatiemateriaal en de website te vergroten.

 

Wij zoeken:
Personen van 55 jaar en ouder, die eventueel zelf ook mantelzorger zijn.

Reiskosten worden vergoed.

 

Data focusgroep bijeenkomsten:

  • Di 14 juni, 14:00-16:00 uur (ontvangst 13:45u) regio Gelderland (locatie Bemmel)
  • Do 16 juni, 14:00-16:00 uur (ontvangst 13:45u) regio Brabant (locatie KBO Den Bosch)
  • Di 28 juni, 14:00-16:00 uur (ontvangst 13:45u) regio Friesland (locatie Sneek)

 

Wilt u meer weten over de bijeenkomsten en/of wilt u meedoen? Dan kunt u zich aanmelden bij Eva Leistra, projectleider Stuurgroep Ondervoeding, tel: 06-15828971 of per mail e.leistra@vu.nl.

 

NB: (eerstelijns)diëtisten in regio Sneek, Bemmel, Den Bosch: willen jullie ouderen uit jullie praktijk attenderen op deze oproep?