Sarcopenie (on)bekend?

Afgelopen maandag publiceerde Plos One de resultaten van het onderzoek van dr. Esmee Reijnierse en prof. Andrea Maier over de bekendheid van sarcopenie bij zorgprofessionals.

223 zorgprofessionals vulden voorafgaand en na het bijwonen van een scholingsdag over sarcopenie een vragenlijst in die hun kennis, diagnostiek en behandeling op gebied navroeg. Ze concludeerden dat het concept van sarcopenie bij de meeste zorgprofessionals bekend is maar dat er verbeterpunten zijn in de zorg. De diagnosestelling is niet optimaal door gebrek aan kennis, beschikbaarheid van apparatuur en beschikbare tijd. De behandeling van sarcopenie kan verbeteren door betere multidisciplinaire samenwerking.

Om deze kennis te verbeteren heeft prof. Andrea Maier recent meegewerkt aan een publicatie over “Houd je spieren op peil” in Plus Magazine en maakte ze samen met anderen het zakkaartje sarcopenie.

Esmee M. Reijnierse, Marian A. E. de van der Schueren, Marijke C. Trappenburg,
Marjan Doves, Carel G. M. Meskers, Andrea B. Maier. Lack of knowledge and availability of diagnostic equipment could hinder the diagnosis of sarcopenia and its management. Plos One, 2 oktober 2017

Wetenschappelijke congresposter (ESPEN 2017)over dit onderzoek