Verpleegkundigen, verzorgenden en POH-ers


Verpleegkundigen, verzorgenden en POH-ers hebben een belangrijke rol in de signalering van problemen en de coördinatie van zorg. Zij kunnen ondervoeding in een vroeg stadium herkennen en de hulp inroepen die nodig is.

Op deze pagina is een uitgebreide powerpoint over ondervoeding te downloaden. Diëtisten en docenten kunnen uit dit bestand de dia’s selecteren die ze willen gebruiken voor een presentatie.  Bij de casus in deze presentatie hoort een filmpje. Dit kunt u opvragen via het contactformulier.

Er is een regionaal netwerk van gespecialiseerde diëtisten die graag een workshop of presentatie komen geven over ondervoeding.

Voor ROC’s en andere onderwijsinstellingen is er een onderwijsmodule ondervoeding gemaakt. Deze moet nog geëvalueerd worden. We horen graag de op en aanmerkingen op deze module via stuurgroep@stuurgroepondervoeding.nl 

De Wageningen Universiteit heeft in 2017 voor verpleegkundigen en verzorgenden een e-learning Ouderen en Ondervoeding gemaakt met informatie van onder andere de Stuurgroep Ondervoeding en Zorg voor Beter. Deze e-learning bestaat uit vier modules met filmpjes, quizzen, casussen en verwerkingsopdrachten. De modules zijn los van elkaar de volgen (ongeveer een uur per module). Er is aandacht voor de vertaling van theorie naar de eigen zorgpraktijk.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  1. Wat is ondervoeding bij ouderen en hoe vaak komt het voor?
  2. Hoe kan je ondervoeding herkennen?
  3. Wat kan je doen om ondervoeding tegen te gaan of te voorkomen?
  4. Wat is gezonde voeding voor ouderen?