Werkboek voeding voor zieke kinderen


Werkboek ‘voeding voor zieke kinderen’ is (online) beschikbaar!

Twintig jaar na het verschijnen van het werkboek ‘Enterale voeding bij kinderen’ is er dan eindelijk een opvolger. Het werkboek ‘Voeding voor zieke kinderen’ geeft een overzicht van de huidige inzichten in het voedingsbeleid bij kinderen met uiteenlopende aandoeningen. Onder aan dit bericht treft u de online versie van het werkboek. Via de groot scherm knop is het boek goed online leesbaar. Wilt u een hard copy van het werkboek? Deze is te bestellen voor €38,95.

De opzet is iets anders dan in de eerste druk: naast enterale voeding worden nu ook de andere aspecten van voeding bij ziekte behandeld. Ervan uitgaande dat kennis van de algemene aspecten van ondervoeding en voedingstoestand inmiddels gemeengoed is geworden, heeft de reactie ervoor gekozen om deze minder uitgebreid te behandelen dan in de voorganger van dit boek. Ook is de gedetailleerde en systematische bespreking van een groot aantal ziektebeelden verlaten; nu is ervoor gekozen om vergelijkbare aandoeningen samen te bespreken. Daarmee kwam er ruimte voor de bespreking van enkele bijzondere diëten, zoals het glutenvrij dieet en het ketogeen dieet.

Het boek bestaat uit drie delen:

 

– Deel 1: hier komen de algemene aspecten van voeding, ondervoeding en voedingstoestand aan bod.

– Deel 2: hier wordt ingegaan op een aantal specifieke ziektebeelden.

– Deel 3: hier worden praktische antropometrische adviezen gegeven

Groeicurven zijn in dit boek niet opgenomen; deze zijn op internet gemakkelijk te vinden.

 

 

Joosten KFM, van Waardenberg D, Kneepkens CMF. Werkboek voeding voor zieke kinderen. Amsterdam: VU University Press; 2017. ISBN:9789086597703, €38,95